7 Oorzaken van amandelstenen
7 oorzaken van amandelstenen
Er is niet één bepaalde oorzaak van amandelstenen aan te wijzen. Het feit dat keelamandelen bestaan uit grillig, sponsachtig lymfeweefsel met diepe groeven betekent nog niet dat iedereen standaard amandelstenen vormt. Als je er wel last hebt, is het goed om te kijken naar de verschillende factoren, die meehelpen aan de vorming en groei van amandelstenen. De eerste twee kun je weinig aan doen, maar het goede nieuws is dat er ook factoren zijn die je wél kunt beïnvloeden.
1. Ontstoken keelamandelen
Tijdens een keelontsteking of neusverkoudheid maakt het lymfatische weefsel in je keel overuren. Dat geldt ook voor de keelamandelen, waarop vaak een witte aanslag verschijnt. Je amandelen kunnen vervolgens ook zelf ontstoken raken. Dit verandert de textuur ervan, vooral als het vaker gebeurt. Onder andere door littekenvorming kunnen zich gemakkelijker amandelstenen vormen.
Uitgescheiden afvalstoffen, maar ook binnenkomende bacteriën en voedselresten kunnen zich dan gemakkelijker in de holtes ophopen. Hier kun je weinig aan doen en de ouderwetse oplossing om de keelamandelen dan maar te verwijderen blijkt meer kwaad dan goed te doen. De keelamandelen zitten er namelijk niet voor niets en hebben een belangrijke functie in je afweersysteem.
2. Ouder worden
Behalve door terugkerende infecties veranderen de keelamandelen ook van vorm door het ouder worden. En dan hebben we het niet over met pensioen gaan, al vanaf je 18e beginnen je keelamandelen te verschrompelen. Daardoor wordt het weefsel minder elastisch, met als gevolg dat er meer voedselresten in kunnen blijven hangen.
3. Gebrekkige of verkeerde mondhygiëne
Ben je vatbaar voor amandelstenen, dan is het goed om je dagelijkse mondhygiëne eens onder de loep te nemen. Behalve je tandenpoetsen en flossen zou je dagelijks een goed mondwater moeten gebruiken en dat vooral ook achter in je keel moeten gorgelen.
Let wel op dat je goed en mondvriendelijk mondwater gebruikt. Daaronder verstaan wij dat het geen agressieve ingrediënten bevat als alcohol, chloorhexidine of SLS (sodium lauryl sulfaat). Uitdrogende en verzurende bestanddelen doen je mondgezondheid geen goed. Bij het bestrijden of voorkomen van mondproblemen, waaronder amandelstenen, raak je er alleen maar verder mee van huis.
Kies voor de mondvriendelijke mondwaters van RyttPro® en JulibriteJ®, die de keelholte reinigen met respect voor het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Ook stabiliseren ze de zuurgraad in de mond- en keelholte. Dat helpt mee om de omstandigheden waarin amandelstenen zich vormen en aangroeien te voorkomen. Daarnaast neutraliseren ze ook de vluchtige zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de stank.
4. Een droge mond
Speeksel is de natuurlijke bescherming tegen de anaerobe bacteriën in de mondholte. Dat komt omdat speeksel veel zuurstof bevat, waar deze bacteriën allergisch voor zijn. Voldoende speeksel is essentieel om het evenwicht in de mondflora te bewaren en ervoor te zorgen dat deze bacteriën niet gaan woekeren. Zij zijn verantwoordelijk voor allerlei mondproblemen zoals tandvleesontsteking, cariës (gaatjes), een slechte adem en spelen ook een rol bij de vorming en de stank van amandelstenen. Daarbij neutraliseert speeksel zuren, wat de mondgezondheid ook ten goede komt.
Als je last hebt van een droge mond én amandelstenen is het van belang om behalve de tonsil stones ook de droge mondklachten aan te pakken. Dat kan met speciale producten, die je mondslijmvliezen hydrateren en de speekselproductie stimuleren zoals de tandpasta’s en mondwaters van RyttPro® of Oxyfresh®.
Om de speekselvorming in de loop van de dag te stimuleren kun je Moist-R® Biologische gebitsverzorgende kauwgom of Moist-R® droge mondtabletten gebruiken. Die bevatten onder andere het gebitsverzorgende xylitol, dat de zuurgraad in je mond verlaagt de speekselklieren stimuleert.
5. Witte aanslag op de tong
Het achterste gedeelte van de tong heeft veel reliëf. Door deze ruwe textuur kunnen er gemakkelijk piepkleine voedselresten op achterblijven, wat een voedingsbodem vormt voor de anaerobe bacteriën. Gaandeweg ontstaat er een witte of gelige aanslag op de tong, waardoor deze bacteriën nog verder kunnen woekeren. Omdat de achterkant van de tong dichtbij de keelamandelen zit, kan dit de vorming van amandelstenen bevorderen.
Je tong dagelijks reinigen heeft bovendien voordelen voor je gebit en de frisheid van je adem. Maar zeker als je last hebt van amandelstenen is het eigenlijk onmisbaar. Het beste kun je je tong schoonhouden met de JuliBrite® Tongue Clean Kit. Dat is een combinatie van een effectieve dubbelzijdige tongreiniger en een verfrissende gel, die uiteraard de mondflora respecteert. Eerst borstel je je tong met de gel en na even inwerken schraap je met de andere kant van de tongreiniger de aanslag weg. Een nog intensievere reiniging nodig bereik je door na het reinigen een paar druppels Bergenfeld Tongue Serum op je tong te sprenkelen.
6. Post-nasale drip
Behalve van de tong kunnen bacteriën uit de neusholte de amandelen bereiken omdat overmatig neusslijm wordt afgevoerd naar de keelholte. Ingeval van chronische neusverkoudheid of een allergie kan er een voortdurende overmaat aan slijm zijn, die post-nasale drip wordt genoemd. Dat is geen kwaal, maar een natuurlijke reactie om de druk in de holten leefbaar te houden.
Als je vaak of voortdurend last hebt van overmatig neusslijm is het een goede zaak om hier aandacht aan te geven. Daarmee schakel je weer een amandelsteen-bevorderende factor uit. Om de afvoer naar de keelholte te beperken kun je regelmatig je neus snuiten. Verder kunnen de natuurlijke XinusActiv® Fresh Breath Nasal Drops de bacteriën veilig en op een niet-verslavende manier neutraliseren.
7. Calcium in het speeksel
Amandelstenen worden “stenen” genoemd omdat het bij sommige mensen ook echte steentjes zijn. Dat is niet altijd zo, de witte afvalbrokjes kunnen ook zacht zijn. Maar zijn ze hard, dan spelen mineralen als calcium een rol. Met behulp hiervan kan de massa van andere “ingrediënten” als bloedcellen, slijm, voedselrestjes en bacteriën verharden tot een echt steentje.
Als je veel zuivelproducten (melk, kaas, yoghurt en room) gebruikt, kan een deel van de calcium daarvan in het speeksel blijven hangen. Bovendien werkt melk bijvoorbeeld slijmvormend, wat ook invloed heeft op de vorming van amandelstenen. Als je daar last van hebt, hoef je de zuivelproducten niet helemaal te laten staan, maar kun je na het nuttigen ervan je mond en keelholte spoelen met water.
Welke keelspoeling kiezen tegen amandelstenen?
Zoals genoemd onder 3. kan het uitbreiden van je dagelijkse mondhygiëne met een goed mondwater meehelpen om de vorming en groei van amandelstenen te voorkomen of af te remmen. Afgezien van de amandelstenen komt dat ook je mondgezondheid, het behoud van je gebit en de kwaliteit van je adem ten goede.
Daarbij is het wel belangrijk dat het een goed en mondvriendelijk mondwater is. Dat houdt in: geen agressieve, verzurende of bijtende bestanddelen als alcohol, triclosan, chloorhexidine en SLS (sodium lauryl sulfaat). Daarmee maak je de problemen over het algemeen alleen maar erger, omdat deze stoffen het natuurlijke evenwicht van de mondflora verstoren. Een goed mondwater daarentegen creëert een gezond milieu in de mondholte, waarin de schadelijke anaerobe bacteriën niet de overhand kunnen krijgen.
De mondwaters van RyttPro® of Oxyfresh® voldoen hieraan. Als je last hebt van amandelstenen, moet je behalve in je mond vooral ook achter in je keel gorgelen door je hoofd achterover te houden. Zo kan het mondwater goed in contact komen met de keelamandelen en de amandelcrypten.
Een aanrader is OraMarie™ Tonsil Stone Removal Serum. Dit is geen mondwater, maar een zeer effectieve en tegelijk milde manier om amandelstenen te voorkomen en te verwijderen. Het bevat de innovatieve oxidatie-formule DioXCS+™, die amandelstenen oplost en stinkende zwavelverbindingen neutraliseert.